facebook_pixel
logo
We Are SEO hjälper företag att synas i sökresultaten. SEO handlar inte bara att hitta sökord, utan det handlar om att hitta de rätta sökorden!

Kontakta oss gärna

Skicka oss ett mail så återkommer vi så snart som möjligt.

hello@weareseo.se

hello@weareseo.se

Top

Mobilanpassning av hemsida och varför det är viktigt

Mobilanpassning

Mobilanpassning av hemsida och varför det är viktigt

Dagens mobiltelefoner har blivit en av de största framgångssagorna inom teknologi. Mobilteknologin har verkligen utvecklats. Idag kan man göra det mesta man kan göra på en dator även på sin mobil. Detta har gjort att de flesta använder mobilen för den mesta av sin dagliga internetanvändning.Se dig bara omkring i kollektivtrafiken och se hur många som använder sina mobiler. Detta gör det väldigt viktigt med mobilanpassning.

Google har bekräftat att de flesta av sökningar hos dem kommer från mobila användare. Det innebär att alla webbsidor måste fungera bra på en mobiltelefon och på stationära datorer. Denna trend inom webbdesign kallas för mobile first.

Vad innebär mobilanpassning av hemsida?

Tidigare gjordes ofta en separat sida för mobila användare. Många av de mer avancerade funktioner som är standard idag fungerade dåligt. Mobilversionen av en sida var ofta en mer begränsad och avskalad version av desktopversionen. Så är inte fallet idag. Idag finns oftast en hemsidas alla funktioner och innehåll i alla format. Det underlättar för alla användare oavsett plattform.

Nu är det betydligt vanligare att man arbetar med en design för sin hemsida som fungerar på alla plattformar. Innehållet anpassas automatiskt efter skärmens dimensioner. Detta kallas för responsiv design. Om du använder ett modernt Content Management System (CMS) som WordPress, är din sida med största sannolikhet redan responsiv. Tänk dock på att vissa anpassningar kan behövas göras manuellt trots att du använder dig av en CMS. Bara för att du använder dig av CMS är inte alla problem borttrollade. Än.

Man bör konstant jobba med att förbättra användarupplevelsen för mobila användare. Detta innebär bland annat att arbeta med att förbättra sidhastigheten  på mobila enheter. Dessutom måste designen fungera väl för alla plattformar.

SEO-vänlig hemsida - responsivitet, mobilanpassning

Google blir mobile first

När Google byggde sitt index över webben utgick de från hur sidor ser ut på en desktopdator. Det har varit innehållet och funktionaliteten för desktopanvändare som har styrt. Allt från upplevelse till vilken ranking en sida får för olika sökord.

Allt eftersom mobiler vunnit mark har Google anpassat sig efter användarnas nya beteenden. De har nu börjat ta med kvaliteten på sidan för mobila användare.  För en sida som vill ranka högt i Google är det alltså viktigt med mobil design. Oavsett om sidan fortfarande får majoriteten av sina besökare från desktop- eller laptopanvändare.

Google har meddelat att man under 2017 planerar att lägga ännu större vikt på mobilanvändare. De kommer fasa ut sitt gamla desktopindex och ersätta det med ett mobile first index. Detta innebär att det är din mobila design som främst kommer att indexeras av Google. De menar att indexet då bättre motsvarar hur majoriteten av användarna ser hemsidor.

Slutligen

För den som har en hemsida med responsiv design ska det inte bli någon större skillnad. De som har en separat mobil hemsida bör starkt överväga att uppdatera till en responsiv lösning.  För att i framtiden kunna ranka för allt du vill ranka för, måste du gå över din mobilanpassning. Gör som Google och tänk Mobile first.

Att se över din sidas mobilanpassning är alltså av största vikt. Genom att göra det tidigt kan man se till att man finns med i indexeringen. Att inte finnas mobilt kommer att skada ditt företag. Skadas ditt företag, skadas dina inkomster.

Behöver du hjälp med att se över din mobilanpassning? Kontakta oss här, så hjälper vi gärna till. Vi kan både hjälpa med tips och konkret hjälp.

No Comments

Post a Comment