facebook_pixel
logo
We Are SEO hjälper företag att synas i sökresultaten. SEO handlar inte bara att hitta sökord, utan det handlar om att hitta de rätta sökorden!

Kontakta oss gärna

Skicka oss ett mail så återkommer vi så snart som möjligt.

hello@weareseo.se

hello@weareseo.se

Top

Sidhastighet och varför det är viktigt

Sidhastighet

Sidhastighet och varför det är viktigt

En webbsida som tar evigheter att ladda är inte acceptabelt. Du känner säkert igen dig i irritationen över en sida som inte laddar. Dagens internetanvändare förväntar sig en snabb surfupplevelse när de besöker en hemsida. Oavsett om de sitter hemma vid datorn eller surfar på mobilen. Sidhastighet är en kritisk faktor för alla typer av webbsidor och något man bör arbeta aktivt med att optimera. Sidhastighet definieras som hur lång tid det tar för en specifik sida att laddas. Hastighet är viktigt på flera sätt än vad man först kan tro. I denna artikel ska vi ta en titt på alla de sätt som din sidas hastighet kan påverka din sidas möjlighet till framgång.

Det första intrycket

Det enorma utbudet av hemsidor gör att en ny besökare till just din sida har ett begränsat tålamod. Om sidan tar för lång tid att ladda är risken stor att de, istället för att vänta, går tillbaka till sökresultaten och väljer en annan snabbare sida.

Total användarupplevelse

Förutsatt att din besökare har tålamod nog att stanna kvar så kommer en långsam sida att bidra till en försämrad upplevelse för besökaren. Detta kan ha många icke önskvärda effekter. Det kan leda till att den genomsnittlige besökaren spenderar mindre tid på sidan, besöker färre undersidor och interagerar mindre med ditt innehåll. Om man inte trivs med den totala användarupplevelsen minskar också chansen att besökaren väljer att återvända.

Sidhastighet - användarupplevelse

Sämre möjlighet till konvertering

För den som driver hemsida med syfte att tjäna pengar har man ofta ett slutgiltigt mål att konvertera sina besökare till kunder. Detta kan innebära att de köper en produkt på en e-handelssida, att de lämnar sin e-postadress till sidans mailinglista eller att de bokar tid för en tjänst som sedan utförs i din fysiska butikslokal. Oavsett vad en lyckad kundkonvertering är för just dig kommer det faktum att du förlorar många av dina besökare i ett tidigt skede ha en negativ påverkan på din möjlighet att få ut det mesta av din trafik.

Sökmotorsoptimering

Sidhastighet är också en faktor för ranking i sökmotorer. Google meddelade redan 2010 att en sidas hastighet tagits med som en rankingfaktor. Även om vi inte kan veta exakt hur deras algoritm fungerar finns det ingen anledning att tro att sidhastighetens vikt har minskat. Sedan några år tillbaka har man också börjat fokusera specifikt på en sidas hastighet på mobila enheter. Detta eftersom en allt större mängd av sökningarna kommer från mobiltelefoner och surfplattor. Därför är det viktigt att se till att din hemsida laddas snabbt på alla typer av enheter.

Varför sidhastighet borde vara ditt nästa fokus

Enligt en undersökning av Kissmetrics lämnar ungefär 25% av användarna en sida om laddningstiden är längre än 10 sekunder. Om man tittar vidare ser man att 73% av de mobila användarna lämnar om laddningstiden är för lång. Dessutom visar det sig att konverteringar kan öka om sidan laddar snabbare. Även om du inte tror att din sidas hastighet påverkar hur du rankar – tänk på användaupplevelsen. Enligt Aberdeen Group kan en sekunds fördröjning göra stor skillnad. Det kan sänka sidvisningar, tappa konverteringar och minska kundnöjdheten. Det har visat sig att användare förväntar sig att en sida ska ladda på 2 sekunder. Är användaren mobil ökas förväntningarna till 5 sekunder. Det är inte mycket tid att spela på.   Alltså – om du inte fokuserar på sidhastigheten kommer alla dina SEO satsningar vara förgäves. Även om du inte kommer upp som nummer 1 på Google måste du tänka på sidhastigheten.

Vad kan du göra för att förbättra din sidhastighet?

Det finns bra verktyg för att se hur din hemsidas hastighet står sig och hur du kan påverka sidhastigheten. Det vanligaste är PageSpeed Insights, en gratis tjänst från Google. Dessutom finns det information om sidhastigheten i GoogleAnalytics.

Komprimera dina filer

Genom att använda ett verktyg som Gzip kan du komprimera dina CSS, HTML, JavaScript filer som är större än 150kb. Använd dock inte detta för att komprimera bilder. Se avsnittet om bilder nedan.

Minska på redirects

Varje gång en användare skickas till en ny redirect ökar laddningstiden. Om du tillexempel har en mobil sidstruktur som ser ut exempel.se à www.exempel.se à m.exempel.se à m.exempel.se/hem minskar sidhastigheten.

Använd cashe

Webbläsare kan lagra mängder med information. Allt från bilder till JavaScript. Genom att möjliggöra lagring behöver inte hela sidan laddas om för återvändande användare.

Serverns svarstid

Serverns svarstid påverkas av hur mycket trafik du har. För att påverka svarstiden kan du leta efter flaskhalsar, som långsamma databas förfrågningar etc. som tar upp onödig tid. Den optimala svarstiden är under 200ms.

Använd en CDN (content distribution network)

CDN är ett servernätverk som används för att dela upp sidans innehåll mellan olika servrar. Man kan säga att man kopierar din sida och visar den från olika geografiska platser för att öka sidhastigheten.

Optimera bilder

Se till att dina bilder inte är större än nödvändigt. Se också till att du använder rätt format (.Png .Jpg .Gif etc.) och att de är komprimerade för webben.

Slutligen

Dessa faktorer kan tillsammans bidra till att skjuta en långsam sida i sank. Även om innehållet, designen och det övriga SEO-arbetet håller god klass. En långsam sida straffas i alla led. Sämre ranking i sökmotorerna ger mindre organisk söktrafik. Lång väntetid gör att många av de besökare man får lämnar sidan utan tillgodogöra sig sidans innehåll. De som stannar kvar har en minskad chans att bli kunder eller återkommande beskare. Därför är det viktigt att man redan från början arbetar med att optimera sin sidas hastighet. Oavsett om besökarna använder stationära och mobila enheter. Har man en i övrigt väl konstruerad sida kan även en marginell förbättring av sidhastigheten över tid resultera i en stor ökning av sidans lönsamhet. Vill du ha hjälp att analysera eller öka din sidhastighet kontakta oss här.

No Comments

Post a Comment